Multi pasionati de muzica doresc sa isi cumpare o pereche de boxe, insa nu mereu sunt si decisi asupra tipului de boxe pe care le doresc.

Sunt doua principale modele ca dimensiune: boxele de raft sau boxele de podea.

Cum fac sa aleg modelul potrivit pentru mine?

Pentru inceput, e esential sa iti raspunzi la urmatoarele intrebari:

  1. Ce dimensiune are camera ?
  2. Vrei sa construiesti un sistem surround sau ai nevoie doar de un sistem stereo?
  3. Am nevoie de subwoofer?
  4. Ce buget am la dispozitie? 

Camera:

O pereche de boxe de raft este mai usor de integrat intr-un apartament. Amplasate chiar pe comoda (cum zice si numele), la nivelul urechii sau mai jos putin, acest model iti poate economisi din spatiul incaperii. Iar daca doresti sa le pui pe stative + boxa amplasata deasupra e posibil sa ajungi la aceeasi dimensiune precum o boxa de podea ca spatiu ocupat, asadar in acest caz nu putem vorbi de o economie de spatiu, deci o boxa de podea este o alegere mai buna dpv al calitatii sunetului daca saptiul in care acestea pot fi puse este suficient de generos.
Insa daca stai la o garsoniera si ai o singura camera mai mica, posibil ca o boxa de podea sa fie putin prea mult pentru ce are ea de oferit, adica sa ajungi sa nu te bucuri de capabilitatea ei intr-un loc inghesuit. E nevoie si de putina spatialitate, de o distanta anume a boxelor una fata de cealalta, iar acestea sa fie distantate de peretii laterali pe cat posibil.

Triangle Antal 902

Sistem  Stereo sau Home Cinema:

Daca planifici upgrade-ul sau chiar din start un setup surround, boxele de raft sunt alegerea recomandata, pentru ca intr-un sistem surround, oricum vei avea nevoie de un subwoofer care sa faca management bas-ului, iar mediile si inaltele de la boxele de raft vor fi perfecte pentru a obtine acel sunet surround. Nu ai nevoie de wooferul inclus in boxele de podea intr-un sistem surround, pentru ca ar fi o experienta neplacuta sonor sa bazaie bas-ul din atat de multe surse deodata + un subwoofer, iar daca faci crossover si muti bas-ul in subwoofer, ai platit degeaba atat de multe boxe de podea. Asadar in aceasta situatie recomandarea e sa mergi pe boxe bookshelf.

Triangle Elara LN01

Pentru sisteme de auditii exclusiv stereo, probabil cel mai bine ar fi sa optezi pentru o pereche de boxe de podea calitative cu incinte bine construite si drivere bune.

Bas din boxe sau din subwoofer:

Daca nu ai loc pentru subwoofer si vrei sa fii compact, recomandarea e sa alegi o pereche de boxe de podea care sa ofere un bas suficient de puternic cat sa te multumeasca, dar nici prea mult ca sa acopere mediile si inaltele. In acest caz, boxele de podea sunt suficiente.
Daca vrei, in schimb, sa ai parte de medii si inalte foarte bine redate si sa lasi bas-ul in grija unui subwoofer, atunci te-ar putea ajuta investitia intr-un subwoofer.

Triangle Genese Quartet

Cat priveste bugetul totul depinde de nevoile pe care le ai.