Discul de vinyl, o bucata circulara de plastic care este in acelasi timp mult mai mult. Este un stil de viata, un hobby, un mod placut de a petrece timpul. Si totusi atat de multe lucruri cuprinse intr-o bucata de plastic. De ce este ceva atat de simplu, totusi atat de puternic? Adevarul este ca nu stim. Odata cu acesta vine si o experienta unica prin fapul ca detii un pick-up, ca poti tine in mana un disc. Cand te gandesti la acesta primul gand este de antic, vintage, insa daca privesti vanzarile aceste sunt inca prezente cu cifre destul de mari si in continua crestere. Oamenii poate ca le colectioneaza in amintirea unei copilarii demult apuse, oameni care pur si simplu doresc sa aiba „relicve” ale trecutului. Cu toate acestea este tot mai prezent si un alt sector demografic, o noua generatie care doreste sa traiasca o perioada pe care nu au putut sa o experimenteze. Aceasta este o generatie noua in cautarea unor noi „artefacte”. Sau sa fie mai mult de atat?

Astfel si eu pot spune ca ma numar printre cei care se bucura de muzica reprodusa de un pick-up. Un pick-up presupune totusi mai multe componente, un lant intreg care duce per ansablu la o experienta nemijlocita, unica, o experienta care te pune in contatct cu artistul mult mai usor decat in cazul unui format digital care este imaterial.

In tot acest proces ai nevoie de pick-up, brat, doza, cabluri speciale, preamplificator care sa creasca semnalul din doza ce este foarte mic, de ordinul microvoltilor. Si nu in ultimul rand discul in sine ce contine intreaga informatie muzicala.

Am pornit pe acest drum din pasiunea pentru a asculta muzica in cat mai multe formate posibile. Imi doresc sa ascult si acasa, nu numai la concert. Din aceasta dorinta mi-am propus sa ascult cat mai multe sisteme sa vad pana unde se poate ajunge in reproducerea cat mai fidela a muzicii.

Astfel am am fost la Hi-Fi Expert, una dintre cele mai mari si vechi firme in domniul comericalizarii de echipamente audio hi-fi si high-end din Romania.

In showroomul mare alaturi de alte echipamente audio de top se afla si un pick-up-ul Döhmann Helix 1.

Este un model nou lansat ce inglobeaza unele dintre cele mai performante tehnologii in domeniu, cat si in alte domenii de cercetare cum ar fi aeronautica, metalurgie, electronica.  Tehnologii duse la extrem in vederea obtinerii de performante maxime. Printre acestea se numara procese speciale din domeniul polimerilor si maselor compozite, in vederea obtinerii unui aliaj pentru platan cat mai inert si rigid posibil. Tehnologii care indeparteaza orice vibratie mecanica a componentelor, cat si “zgomotul electric” foarte daunator reproducerii semnalului audio. Este folosit un mecanism special de decuplare totala a corpului pick-up-ului fata de mediul ionconjurator cel il face imun la vibratii de orice fel. Aceasta implementare este atat de avansata incat daca misti corpul acestuia cu mana, acul nu sare deloc. Lucru des intalnit la majoritatea pickup-uri-lor care sunt extrem de sensibile. Este suficient sa calci mai apasat pe podea in apropierea lor ca vibratiile sa se resimta in sunet.

Nu voi continua cu descriarea numeroaselor procese ce stau la baza obtinerii produsului finit deoarece sunt multe si foarte complexe, unele implementate pentru prima data in domeniul audio, rezultatul fiind cel care conteaza intotdeauna. Voi aminti doar echipa care a stat la baza crearii acestui pick-up si in utima parte cateva impresii despre cum suna si muzia ascultata.

Pick-up-ul este produs de Audio Union si este rezultatul colaborarii dintre Mark Döhmann (designerul), Lee Gray, Frank Schröder (a proiectat bratul), Bo Christensen (Bo Technologies and Primare), Dave and Tom Kleinbeck (EnKlein cables),  Dr. David Platus (inventatorul Minus-K isolation platform), Stanaslov Stoyanov, Dr. Plamen Ivanov Valtchev si THRAX Audio’s Rumen Artarski.

Sistemul este compus din Vitus Audio SM 102 (amplificare); Vitus Audio SL 103 (preamplificator). Accuphase C 27 (preamplificator pick-up); Dohmann Helix 1 (pick-up) cu Schroder Tonearm si Denon DL-103SA (MC phono cartridge), iar boxe Ascendo System MS-T & System M Special Edition.

Muzica pe care am ascultat-o a provenit din diverse genuri: Count Basie – Basie Jam; Billie Holiday ‎- Lady In Satin; Miles Davis ‎- Sketches Of Spain; Rimsky-Korsakoff / Fritz Reiner / Chicago Symphony Orchestra ‎- Scheherazade; Yello ‎- Touch. Am urmarit sa ascult o reprezentare cat mai fidela, cat mai realista cu putinta fata de masterul original. Acest lucru s-a avut in vedere de catre echipa Audio Union, obinerea unui sunet cat mai apropiat masterului din care s-a facut discul de vinyl. In acest sens, pot spune ca fiecare inregistrare a sunat aparte, a fost diferita si a avut particularitati specifice. Lasand deoaparte aceste aspecte tehnice, pot spune ca muzica a curs in cel mai organic mod cu putina auzit de mine. O coerenta incredibila, fiecare instrument era precis pozitionat in fata mea pe scena virtuala recreata de intreg sistemul audio. Fiecare instrument avea corpul si timbrul lui specific. Totul era redat cu o precizie si acuratete fantastica intr-un tot unitar. Pe muzica clasica dinamica orchestei era extrem de bine redata. Grandoarea instrumentelor si complexitatea lor era repodusa cu delicatete, cat si cu aplomb atunci cand era cazul. Pe muzica jazz, la fel, totul a excelat. Toba lui Count Basie a avut un impact foarte similar cu cel al unei tobe reale. Bass scurt, strans si foarte percutant. Iar vocea lui Billie Holiday, greu de redat in cuvinte sentimental pe care il traiesti. Daca inchizi ochii iti poti imagina cu usurinta ca acesta canta in fata ta. Cuvintele greu pot descrie sentimentul pe care ti-l ofera muzica de calitate, un concert acustic spre exemplu, un spectacol, etc. Constat cu bucurie ca si un sistem audio te top te poate face sa retraiesti aceste momente.

Pick-up-ul Döhmann Helix 1 poate fi ascultat in showroomul Hi-Fi Expert din Bucuresti. Pentru melomani si nu numai acesta experienta este unica si trebuie avuta macar odata in viata. Voi continua sa ascult si sa caut diverse aparate in vederea reproducerii muzicale cat mai fidel cu putina. Acesta este o component exclusivista, de top, insa reproducerea muzicii se poate obtine si cu alte aparate, totul este sa cauti.

 

  • Count Basie – Basie Jam, Analogue Productions ‎- APJ 022Vinyl, 45 RPM LP, Limited Edition, Reissue, Remastered, Stereo. Recorded December 10, 1973. Re-mastering at The Mastering Lab with Tube Electronics of 1975 Pablo Records title on to HQ 180g vinyl;

 

  • Billie Holiday With Ray Ellis And His Orchestra ‎- Lady In Satin, Columbia ‎- CS 8048, Reissue, Stereo;

 

  • Miles Davis ‎- Sketches Of Spain, Mobile Fidelity Sound Lab ‎- MFSL 1-375, Columbia ‎- 88697943791. Series: Original Master Recording – MFSL 1-375, GAIN 2™ Ultra Analog LP 180g Series – MFSL 1-375, LP, Stereo, Reissue, Numbered, Limited Edition. © 1960, 2012 Sony Music Entertainment / Originally released 1960 / Manufactured for Mobile Fidelity Sound Lab, Inc. by Sony Music Entertainment / Distributed by Mobile Fidelity Sound Lab, Inc.;

 

  • Rimsky-Korsakoff / Fritz Reiner / Chicago Symphony Orchestra ‎- Scheherazade, Analogue Productions ‎- AAPC 2446, RCA Victor Red Seal ‎- LSC-2446, Living Stereo, RCA Living Stereo, Reissue, Remastered, 200 Gram. Recorded in Orchestra Hall, Chicago, on February 8, 1960. © 1960, 2013 Sony Music Entertainment. Manufactured for Analogue Productions by Sony Music Entertainment;

 

  • Yello ‎- Touch Yello, Polydor ‎- 060252720619, Universal Music Group ‎- 060252720619, 2 × Vinyl, Stereo.